Ciena introduceert Blue Planet DevOps Toolkit om de flexibiliteit van operators te vergroten

25 mei 2016
Ciena

Nieuwe oplossing stelt operators in staat om netwerkbronnen toe te voegen en nieuwe diensten te programmeren met de snelheid waar hun bedrijfsvoering om vraagt

Ciena onthult een nieuwe oplossing die deel uitmaakt van zijn Blue Planet Network & Service Orchestration-platform. Operators kunnen met de nieuwe Blue Planet DevOps Toolkit van Ciena een effectieve DevOps-benadering hanteren die het mogelijk maakt sneller nieuwe gevirtualiseerde, on demand services binnen hun door SDN en NFV ondersteunde netwerken te ontwikkelen. De Toolkit omvat een reeks van tools voor softwareontwikkeling die door het interne personeel van operators en in samenwerking met partners kunnen worden gebruikt om netwerkservices te wijzigen en sneller en eenvoudiger nieuwe virtuele en fysieke netwerkbronnen toe te voegen. De Blue Planet DevOps Toolkit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen en vermindert de afhankelijkheid van consultancy-diensten die geassocieerd worden met gesloten, door leveranciers beheerde back-officesystemen.

De Blue Planet DevOps Toolkit biedt operators bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun eigen teams van ICT-professionals, productontwikkelaars en netwerkbeheerders te laten samenwerken aan de ontwikkeling en implementatie van nieuwe virtual network functions (VNF’s) zoals virtuele firewalls, fysieke netwerkdomeinen zoals Layer 2 metronetwerken en virtuele domeinen zoals clouds van externe partijen. Deze functies kunnen ze vervolgens inzetten als bouwstenen voor de ontwikkeling van nieuwe diensten.

Belangrijkste nieuwsfeiten

* De ontwikkeling en implementatie van nieuwe telecomdiensten omvat een lastig, tijdrovend en inefficiënt proces dat nu sterk afhankelijk is van leveranciersspecifieke, hardgecodeerde back-officesystemen. Om deze reden moeten operators vaak de hulp inschakelen van consultants. Dit zit een snelle ontwikkeling van nieuwe diensten in de weg, gaat gepaard met hoge kosten en heeft een nadelige invloed op het concurrentievermogen van operators.

* Een DevOps-benadering biedt operators meer grip op het proces en stelt hen in staat om zelfstandiger nieuwe netwerkservices te ontwikkelen die aansluiten op de actuele marktbehoeften. De populariteit van DevOps groeit nu steeds meer bedrijven overstappen op SDN en NFV. Dit maakt een verbeterde samenwerking mogelijk tussen teams van productontwikkelaars, ICT-medewerkers en netwerkbeheerders, met alle voordelen van dien voor de operationele efficiëntie, het innovatietempo en het vermogen om snel omzet te genereren uit nieuwe diensten.

* De Blue Planet DevOps Toolkit van Ciena omvat een verzameling van programmeertools en door de gebruikersgemeenschap ontwikkelde componenten waarmee operators netwerkbronnen zoals apparaten, functies en domeinen (fysiek dan wel virtueel) kunnen integreren. Ook het aanpassen van servicetemplates met behulp van de Blue Planet Network & Service Orchestration-software behoort tot de mogelijkheden. De toolkit wordt aangevuld met het Blue Planet Developer Community-portal, dat een met open source vergelijkbare samenwerking mogelijk maakt tussen Blue Planet-gebruikers en ecosysteempartners. Het portal biedt daarnaast toegang tot online documentatie, trainingtools en ‘libraries’ met resource adapters en service templates.

* De Blue Planet DevOps Toolkit is vanaf juni 2016 verkrijgbaar. Klanten van Ciena kunnen hiermee profiteren van een reductie van de operationele kosten, minder netwerkcomplexiteit en een niveau van programmeerbaarheid voor netwerkservices dat voorheen niet realiseerbaar was. De DevOps Toolkit is reeds in gebruik bij een aantal vooraanstaande wereldwijde operators.

Managementcitaten:

* “Open netwerken die meerdere domeinen omvatten en zijn gebaseerd op technologie van uiteenlopende leveranciers bieden operators verbeterde mogelijkheden om baanbrekende, op gebruikers gebaseerde netwerkservices af te leveren. ADTRAN wil dit tot een realiteit maken door middel van speciale partnerships en programma’s. We zien tastbare voordelen in de combinatie van de Blue Planet DevOps Toolkit van Ciena en onze open oplossingen voor softwaregedefinieerde netwerktoegang. Dit helpt klanten om sneller over te schakelen naar programmeerbare en schaalbare netwerken met een meer open karakter.”
– Robert Conger, associate vice president Cloud & Portfolio Strategy bij ADTRAN

* “Een netwerkbenadering op basis van DevOps is van onschatbare waarde voor operators. Het stelt hen in staat om de snelheid van netwerkservices aanzienlijk te verhogen, kostenbesparingen te realiseren en de concurrentie voor te blijven in een zeer uitdagende markt. LightRiver Technologies is recentelijk toegetreden tot het Blue Orbit-ecosysteem van Ciena. We kijken ernaar uit om met onze softwareoplossingen en de nieuwe Blue Planet DevOps Toolkit onze gezamenlijke klanten meerwaarde te bieden op het vlak van softwarematige automatisering en virtualisatie die aansluiten op hun specifieke behoeften.”
– Dean Campbell, chief technology officer bij LightRiver Technologies

* “Netwerkproviders concurreren steeds vaker op basis van digitale dienstverlening in plaats van puur op communicatiediensten. Zij stappen daarom over op een flexibeler DevOps-aanpak die hun netwerkbeheer en de ontwikkeling en lancering van nieuwe services helpt optimaliseren. Community’s van developers en tools als de Blue Planet DevOps Toolkit van Ciena bieden netwerkproviders meer inzicht voor het maken van beslissingen wat betreft het aanschaffen of zelf ontwikkelen van software. Ze beperken de noodzaak voor maatwerk en maken snelle implementaties mogelijk door het stroomlijnen van de samenwerking, zowel intern als met externe partijen.”
– Dana Cooperson, onderzoeksdirecteur bij Analysys Mason

* “Klanten geven aan dat de ‘oude manier’ om zaken te doen niet langer houdbaar is. Blue Planet en de DevOps Toolkit zijn recentelijk voor belangrijke wereldwijde projecten ingezet omdat keuzevrijheid, openheid, zelfbeschikking en selfservice in onze software zijn gebakken. Ciena loopt voorop in deze revolutie. Onze Blue Planet DevOps Toolkit stelt operators in staat om hun teams van ICT-medewerkers, productontwikkelaars en netwerkbeheerders samen te laten werken aan de ontwikkeling van een onderling verbonden ecosysteem dat het mogelijk maakt om in kortere tijd nieuwe netwerkservices aan te bieden en netwerken snel aan te passen aan de veranderende marktbehoeften.”
– Kevin Sheehan, vicepresident Global Customer Operations van de Blue Planet Division van Ciena