GeoMesh Extreme van Ciena stelt operators in staat om de capaciteit van hun onderzeenetwerken te verdubbelen

25 januari 2018
Ciena

Nieuwe oplossing biedt ondersteuning voor L-Band-frequenties

Ciena introduceert nieuwe mogelijkheden waarmee operators van onderzeenetwerken effectiever kunnen voorzien in de groeiende vraag naar bandbreedte als gevolg van streaming video, virtual reality, het Internet of Things en toekomstige toepassingen zoals 5G. De oplossing GeoMesh Extreme van Ciena voor onderzeenetwerken biedt ondersteuning voor L-Band-frequenties en kan worden ingezet op het brancheleidende L-Band wet plant-systeem van TE SubCom. De overdrachtscapaciteit van een onderzeekabel kan daarmee bijna worden verdubbeld.

Onderzeese glasvezelverbindingen bieden een breder frequentiespectrum dan momenteel wordt gebruikt. Traditionele onderzeekabels maken gebruik van de C-Band (circa 1.530 nm tot 1.565 nm). De C+L-technologie van TE SubCom zorgt voor een effectieve verdubbeling van de beschikbare bandbreedte en capaciteit per vezelpaar via traditionele C-Band-systemen. Deze capaciteitsuitbreiding resulteert in uiterst lage kosten per overgedragen bit, wat bijzonder waardevol is voor exploitanten van onderzeenetwerken. De C+L-technologie maakt zo efficiënt gebruik van de bandbreedte van glasvezelnetwerken dat er minder vezelparen nodig zijn voor de gegevensoverdracht. Hierdoor kan er een compact en kostenefficiënt kabelontwerp worden aangehouden.

GeoMesh Extreme van Ciena ontsluit nu de L-band (circa 1.656 nm tot 1.625 nm) binnen dezelfde glasvezelkabelverbinding. De hoeveelheid informatie die operators via één onderzeekabel kunnen ondersteunen, wordt daarmee verdubbeld. Dat betekent dat operators in potentie dubbel zoveel omzet kunnen boeken via een enkele kabel, en niet gedwongen zijn daarvoor twee kabels in te zetten. Dit draagt bij aan optimaal schaalvoordeel en een hoger rendement op investeringen in onderzeenetwerken.

Belangrijkste nieuwsfeiten:

  • De Submarine Line Termal Equipment (SLTE) van Ciena voor de C-band, die reeds wereldwijd wordt ingezet, is geporteerd naar de nieuwe L-Band om optimale prestaties te garanderen. Ciena maakt al jarenlang gebruik van de L-Band voor zijn netwerken over land en zet nu zijn uitgebreide kennis, expertise en praktische ervaring in om bij te dragen aan een naadloze migratie van onderzeenetwerken naar de L-Band.
  • TE SubCom maakte in 2017 bekend dat het een nieuw record op het gebied van gegevensoverdracht heeft geboekt met 70,4 Tb/s aan capaciteit over een afstand van 7.600 kilometer. Dit werd mogelijk gemaakt door het gebruik van zijn C+L-technologie. Deze zorgt voor bijna een verdubbeling van de voor gegevensoverdracht beschikbare bandbreedte van de repeater door de capaciteit per vezelpaar met maar liefst een factor twee te verhogen ten opzichte van traditionele C-Band-technologie.
  • Operators met onderzeenetwerken kunnen daarnaast voordelen realiseren met de geavanceerde Blue Planet MCP-oplossing van Ciena. Hiermee kunnen de SLTE van Ciena voor de C/L-Band en de C/L-Band wet plant van TE SubCom worden beheerd via een geïntegreerd platform. Het resultaat is een naadloos presterend en onderscheidend Open Cable-netwerk.