Onderzoek door IDC in opdracht van Zerto: bijna de helft van alle bedrijven kreeg de afgelopen drie jaar te maken met een IT-storing die in gegevensverlies resulteerde

23 augustus 2018
Zerto

Onderzoek wijst op een spanningsveld tussen de wens tot modernisering van bedrijven en een gebrek aan veerkracht van hun IT-systemen


Zerto publiceert vandaag de whitepaper State of IT Resilience gebaseerd op het onderzoek dat analistenbureau IDC in opdracht van Zerto uitvoerde. Volgens de whitepaper vindt 90% van de respondenten de IT-infrastructuur van hun organisatie onvoldoende veerkrachtig. Bijna de helft van alle organisaties kreeg in de afgelopen drie jaar te maken met een IT-storing die in gegevensverlies resulteerde.
Hoewel de meerderheid van alle bedrijven die aan het onderzoek deelnamen voor de komende twee jaar een project op stapel hebben staan op het gebied van cloud computing, digitale transformatie of modernisering van hun IT-infrastructuur, geven zij ook aan dat ze achterlopen met hun doelstellingen op het gebied van IT resilience. Hun IT-afdeling staat onder druk om cloud- en moderniseringsprojecten uit te voeren, maar worstelt nog altijd met het treffen van basismaatregelen voor databescherming en gegevensherstel. 77% van de respondenten kreeg de afgelopen twee jaar te maken met een bedrijfsinterruptie als gevolg van een IT-storing. Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat alleen bedrijven met veerkrachtige IT-processen in staat zijn om de kans op downtime te verkleinen en hun focus te richten op projecten die bijdragen aan digitale transformatie.

Belangrijke onderzoeksbevindingen zijn onder meer:

Er is sprake van een forse kloof tussen de gewenste en huidige IT-infrastructuur
90 procent van alle bedrijven is van mening dat databescherming belangrijk of van cruciaal belang is voor projecten op het gebied van digitale transformatie en IT-modernisering. Desondanks beschikken ze niet over de technologische voorzieningen die nodig zijn om hun bedrijfsgegevens effectief te beschermen.
• Slechts 7% van alle organisaties acht hun infrastructuur volwassen genoeg om veerkracht te bieden.
• Bijna de helft (49%) ondervond de afgelopen drie jaar een IT-incident waarbij ze niet in staat waren om gegevens te herstellen.
Veerkracht naar de volledige IT-infrastructuur brengen is van cruciaal belang voor zakelijk succes en het voltooien van projecten rond cloud computing, modernisering van de IT-infrastructuur en digitale transformatie.

Bedrijven stellen zichzelf aan risico’s bloot
Voor organisaties die de afgelopen twee jaar te maken kregen met een IT-gerelateerde storing had dit ingrijpende gevolgen.

 • 93 procent kreeg de afgelopen twee jaar te maken met een bedrijfsinterruptie als gevolg van een IT-storing.
  • Bij 77% was dit tot op zekere hoogte van invloed op de bedrijfsvoering.
 • 79 procent verloor hierdoor direct geld of maakte indirect kosten vanwege de noodzaak om externe expertise op het gebied van gegevensherstel in te schakelen.
 • 20 procent verloor klanten permanent als gevolg van de bedrijfsinterruptie.

Deze risico’s nemen alleen maar toe nu de kans op dit soort calamiteiten groter wordt als gevolg van diverse factoren, waaronder cyberaanvallen.

 • 77 procent van alle organisaties werd de afgelopen 12 maanden door een cyberaanval getroffen.
  • Van deze groep was 89% niet tegen de aanval bestand. 39% kreeg te maken met vijf of meer incidenten die resulteerden in beschadiging of verlies van data.


Bedrijven investeren meer in IT resilience en gerelateerde training
IT resilience moet een strategische topprioriteit vormen voor elke toekomstgerichte organisatie, en databescherming moet daarbij voorop staan.

 • Meer dan 55% van alle bedrijven verwacht dat de complexiteit rond databescherming toeneemt. Het gebruik van verschillende tools maakt de zaken er alleen maar complexer op.
 • Als reactie op deze toenemende complexiteit is 85% van plan om meer personeel aan te trekken en/of te trainen. 94% procent verwacht de komende 24 maanden meer in IT resilience te investeren.
 • De cloud werd gezien als een kerncomponent van IT resilience. Het onderbrengen van data in de cloud werd gezien als het IT-initiatief met de hoogste prioriteit voor de komende 12 maanden.


Een volledig exemplaar van de whitepaper State of IT Resilience van IDC is hier te vinden.

Ondersteunende citaten

“Uit het onderzoek blijkt dat het niveau van zakelijke en IT-veerkracht veel lager ligt dan verwacht. We zien dat de aanpak van databescherming verschuift van loststaande oplossingen voor back-ups, disaster recovery en mobility naar een meer geïntegreerde benadering die ervoor zorgt dat data altijd en overal uitgebreid wordt beschermd. In het multi-cloudtijdperk is deze gecombineerde aanpak van cruciaal belang om het volwassenheidsgehalte van technologie voor IT resiliency binnen bedrijven te verbeteren en hen te beschermen tegen de vele en aanzienlijke kansen op bedrijfsonderbrekingen.”
–       Phil Goodwin, onderzoeksdirecteur bij IDC

“Uit dit onderzoek blijkt alarmerend genoeg dat veel organisaties niet over de juiste technologie beschikken om zichzelf in dit digitale tijdperk te beschermen. De snelgroeiende zorgen rond databescherming en de noodzaak om succes te boeken in de 24-uurseconomie geven de aanzet tot een nieuwe benadering van zakelijke en IT-veerkracht. In mijn ervaring leidt het simpelweg aanschaffen van een nieuw product voor het oplossen van een probleem alleen maar tot grotere problemen. Bedrijven blijven daarmee in de nabije toekomst vatbaar voor IT-storingen en cyberaanvallen. Als CIO raad ik IT-teams aan om hun focus te richten op het vereenvoudigen van hun technologische portefeuille. Ze moeten op zoek gaan naar een geconvergeerde oplossing waarmee ze al hun activiteiten op het gebied van IT resilience (cloud computing, mobiliteit, back-ups en disaster recovery) vanuit een centrale console kunnen beheren.”
–       Avi Raichel, de CIO van Zerto

Onderzoeksmethodiek

IDC Research vroeg 500 zakelijke en IT-managers op senior niveau bij wereldwijde bedrijven van alle omvang die actief waren in meer dan 10 sectoren naar de problemen die zij ondervonden bij het realiseren van IT resiliency en het belang daarvan voor digitale transformatie.