Ouders zijn het primaire financiële vangnet voor jongeren

25 juli 2017
Ferratum

Als jongeren geld te kort komen lenen ze het liefste van hun ouders, blijkt uit onderzoek naar leengedrag onder Nederlandse jongeren van 24 tot 35 jaar. Rood staan staat op de tweede plaats in de rij van ‘oplossingen’. De op de derde plaats genoteerde tactieken verschillen voor mannen en vrouwen. Mannen doen liever een beroep op vrienden en bekenden, terwijl vrouwen liever betalingen uitstellen.

Jongeren doen het liefst een beroep op hun ouders

Bij bedragen tot 200 euro schakelt 42 procent van de jongeren tussen de 24 en 35 jaar eerst de hulp van hun ouders in. Naarmate het bedrag dat jongeren te kort komen oploopt, kloppen ze minder bij hun ouders aan maar blijven de ouwelui wel de primaire hulplijn. Bij bedragen tussen de 200 en 499 euro geldt dat voor 37 procent van de jongeren en boven de 500 euro nog voor 32 procent. Gekeken naar eventuele verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft het lenen van hun ouders bij bedragen tot 200 euro, blijkt dat vrouwen vaker (gemiddeld 47 procent) dan mannen (gemiddeld 37 procent) aangaven bij voorkeur een beroep te doen op de portemonnee van hun ouders.

Dertigers lossen grote tekorten bij voorkeur anders op

Bij tekorten van meer dan 500 euro klopt relatief de grootste groep van de respondenten, 32 procent, nog altijd het liefste aan bij hun ouders. Bij leeftijdsdoelgroep tussen de 30 en 35 jaar zijn ouders dan echter niet langer de eerste hulplijn. Waar de groep van 20 tot 29 jaar nog steeds eerst een beroep doet op de ouders (36 procent versus 28 procent voor de dertigers), kiezen de dertigers er dan liever voor om betalingen uit te stellen (30 procent versus 26 procent voor de twintigers).

Bij grote bedragen liever uitstellen dan rood staan

Rood staan is qua populariteit met gemiddeld 19 procent de tweede optie bij financiële tekorten bij bedragen tot 200 euro. Bij hogere bedragen kiezen jongeren er liever voor om betalingen uit te stellen. Op de derde plaats is er alleen bij bedragen onder de 100 euro een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen lenen dan liever van vrienden, terwijl vrouwen er dan sneller voor kiezen om betalingen uit te stellen.

Over het onderzoek

Novio Research onderzocht in mei 2017 in opdracht van Ferratum het leengedrag van Nederlandse jongeren tussen de 24 en 35 jaar. Er werd gevraagd naar hun mening over lenen, leengedrag en financiële vangnetten bij tekorten van minder dan 50 euro, 50 tot 99, 100 tot 199, 200 tot 499 en meer dan 500 euro.