PTC versterkt leiderschapspositie op het gebied van industriële augmented reality met nieuwe oplossingen en overnames

26 juni 2018
PTC

PTC kondigde tijdens de uitverkochte digitale transformatie-beurs LiveWorx® 18 een breed scala aan nieuwe initiatieven aan van zijn business unit die zich toelegt op de ontwikkeling en toepassing van augmented reality (AR) in industriële omgevingen.

Augmented reality is een van de snelst groeiende segmenten van de technologiemarkt. AR brengt een laag met digitale informatie aan op de fysieke wereld om fabrikanten te helpen met het verbeteren van alle mogelijke aspecten van de productlevenscyclus, van de ontwikkeling, productie, marketing en verkoop tot het operationele beheer en onderhoud.

“We zagen jaren gelegen al welke voordelen augmented reality het bedrijfsleven te bieden had. Inmiddels is de rest van de markt nu eveneens het potentieel van AR aan het ontdekken en omarmen. Onze recente groei en haarscherpe focus op AR versterken niet alleen onze leiderschapspositie op dit terrein, maar stellen PTC ook in staat om bedrijven te helpen met het ontsluiten van het potentieel van augmented reality binnen alle mogelijke omgevingen en toepassingsgebieden”, zegt Jim Heppelmann, de bestuursvoorzitter en CEO van PTC. “Onze gespecialiseerde augmented reality-bedrijfstak stelt ons in staat om uitermate gefocust te zijn op de toepassing van AR in industriële omgevingen en zo nieuwe kansen te creëren voor bedrijven.”

Bekroonde technologie en toptalent ontmoeten elkaar onder de vlag van Vuforia

De augmented reality-afdeling van PTC voor combineert toptalent met bekroonde technologieën, zoals het meest geavanceerde en meest gebruikte platform voor AR-technologie Vuforia. Dankzij Vuforia is ThingWorx uitgebreid met functionaliteit waarmee gebruikers fysieke objecten kunnen visualiseren, instrueren en begeleiden en de interactie ermee kunnen verbeteren.

PTC’s augmented reality-productportfolio omvat:

  • Vuforia Engine – biedt de mogelijkheid om krachtige cross-platform AR-toepassingen te ontwikkelen
  • Vuforia Studio (voorheen ThingWorx Studio) – maakt het mogelijk om driedimensionale CAD-content te hergebruiken, stapsgewijze instructies en IoT-data op te nemen en de mogelijkheden voor de ontwikkeling en publicatie van AR op te schalen binnen industriële ondernemingen
  • Vuforia View (voorheen ThingWorx View) – deze universele browser biedt gebruikers de mogelijkheid om content die met Vuforia Studio is gemaakt te raadplegen vanaf smartphones en tablets met iOS, Android en Windows, evenals smart headsets zoals de Microsoft HoloLens
  • Vuforia Chalk – deze app biedt technici in het veld de mogelijkheid om op afstand de hulp van experts in te roepen
  • Creo Design Share Solution – stelt gebruikers in staat om op eenvoudige wijze driedimensionale Creo CAD-content in augmented reality te delen met partners en andere betrokkenen.

Notities komen tot leven met de inzet van Vuforia Chalk voor industriële toepassingen

De inzet van augmented reality voor onderhoudswerkzaamheden wordt kracht bijgezet met de introductie van Vuforia Chalk. Met deze app voor ondersteuning op afstand kunnen technische problemen sneller opgelost worden door technici in het veld te voorzien van de instructies en het real-time advies die ze nodig hebben. Vuforia Chalk combineert geavanceerde augmented reality-technologie met real-time video om veldtechnici in contact te brengen met experts, zodat de laatsten de situatie in het veld met eigen ogen kunnen zien. Geavanceerde beeldtechnologie stelt gebruikers in staat om digitale notities te creëren die ze nauwkeurig op fysieke objecten kunnen ‘plakken’. Hiermee kunnen technici stap voor stap door een proces begeleid worden. De Vuforia Chalk-notities blijven op hun oorspronkelijke plek verankerd, zelfs als technici bewegen.

De app Vuforia Chalk is per direct verkrijgbaar voor mobiele apparaten met iOS en Android. Een proeflicentie van 30 dagen is beschikbaar op chalk.vuforia.com. Een update die het mogelijk maakt om Vuforia Chalk te gebruiken in combinatie met Vuforia Studio staat voor de herfst van 2018 gepland.

Revolutionaire mogelijkheden voor AR-gebaseerde training

PTC verwierf recentelijk AR-technologie met de overname van Waypoint Labs, een bekroonde technologische startup die zijn oorsprong in het MIT Media Lab vond. De softwareoplossing Waypoint is in staat om de real-time bewegingen van een persoon met een AR-headset te registreren door hem of haar zowel audiovisueel als driedimensionaal in de ruimte te volgen. Gebruikers van de software kunnen deze informatie vastleggen met een knowledge processing engine en die omzetten in elk gewenst formaat, zoals een interactieve website met foto’s en video’s, Word-documenten of interactieve AR-trainingen waarbij deelnemers een vergelijkbare headset dragen. Waypoint biedt ondersteuning voor een breed scala aan industriële toepassingsscenario’s. Zo kunnen fabrikanten onderhoudshandleidingen en productdocumentatie samenstellen. Laboratoria die zich bezighouden met biotechnologie kunnen met de software door AR ondersteunde standaard operationele procedures (SOP’s) ontwikkelen ter verbetering van de kwaliteit en compliance.

De Waypoint-software en de recentelijk overgenomen Reality Editor™-software bezetten momenteel samen het PTC Reality Lab, PTC’s broedkamer voor de ontwikkeling van nieuwe augmented reality-technologieën. PTC bereid zich voor op het integreren van deze overgenomen technologieën in zijn bestaande aanbod van AR-oplossingen

Verbeterde ondersteuning voor AR-apparatuur

Om zijn volledige aanbod van AR-oplossingen toegankelijker te maken en kracht bij te zetten blijft PTC de samenwerking met vooraanstaande hardware-fabrikanten opzoeken. PTC biedt per direct ondersteuning voor apparatuur van Realwear en Vuzix.

AR-innovatie stimuleren door samenwerkingsverbanden

PTC is lid geworden van het MIT Media Lab. Dit interdisciplinaire onderzoekslaboratorium moedigt onconventionele combinaties aan van onderzoeksgebieden die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Het doel van deze samenwerking is om nieuwe inzichten op te doen en disruptieve AR-toepassingen te ontwikkelen om bedrijven te helpen met het verbeteren van hun operationele efficiëntie en het realiseren van hun zakelijke doelstellingen.

PTC maakte kortgeleden ook een liefdadigheidsproject bekend in samenwerking met het Bosten Children’s Hospital, het grootste kinderziekenhuis van de Verenigde Staten. Het doel is om augmented reality in te zetten om kinderen met autisme en gerelateerde ontwikkelingsstoornissen te helpen om effectiever te leren en communiceren. De twee partners verkennen mogelijkheden waarop augmented reality autistische kinderen kan helpen om zich een beter begrip te vormen van taken en de wereld om hen heen door het dichten van de kloof tussen de fysieke en digitale wereld. Hiertoe wordt een afbeelding over een fysieke omgeving gelegd. Dankzij dit project kan AR-technologie echt een verschil maken voor de kwaliteit van leven van mensen.

Prijzen, gebruikersacceptatie en LiveWorx 18

Het Vuforia-platform is bekroond door diverse branche-experts en analisten. Zo ontving het kort geleden een prijs van Compass Intelligence voor de beste augmented reality-oplossing voor B2B-toepassingen.

Vuforia wordt op brede schaal ingezet. 6.500 klanten gebruiken het platform in industriële omgevingen. Daarnaast nemen ruim 10.000 mensen deel aan het Vuforia Studio Free Trial-programma van PTC. Zij leveren waardevolle feedback met betrekking tot belangrijke toepassingsscenario’s en hardware-eisen. Meer dan 500.000 geregistreerde developers gebruiken Vuforia als hun voorkeursplatform voor de ontwikkeling van AR-toepassingen.

AR stond vol in de schijnwerpers tijdens LiveWorx 18. Diverse klanten, partners, developers en brancheanalisten vertelden tijdens speciale lezingen en sessies over hun toepassingsscenario’s en de voordelen die ze hebben gerealiseerd met het Vuforia-platform en andere augmented reality-oplossingen van PTC.