Vijf andere manieren om carnaval te vieren in 2019

27 februari 2019
AirHelp

Het carnavalseizoen gaat bijna van start. Daarom neemt AirHelp je mee naar de vijf meest ondergewaardeerde carnavalsbestemmingen wereldwijd. Van de vreemdste tradities tot en met de mooiste outfits hebben we voor je op een rijtje gezet. Daarnaast vertelt AirHelp je ook welke luchthavens je het beste kunt vermijden tijdens dit feestseizoen, als je in ieder geval op tijd wilt aankomen…

Carnaval waar je nog nooit van gehoord hebt

  1. Dat je wel eens over het carnaval van Rio gehoord hebt is zeer waarschijnlijk, maar heb je ook al eens aan Trinidad of Tobago gedacht? Nee, nog nooit van gehoord?! Tijdens carnaval wordt het hier een behoorlijke smeerboel. Chocolade, olie, verf, modder en wat je maar kunt bedenken dient als lichaamsversiering. De oorsprong van deze traditie gaat al iets verder terug. Toen er nog slavernij in het Caribische gebied was, was dit feest bedoeld om de grenzen tussen de bevolkingsgroepen te vervagen en om iedereen met open armen te ontvangen, ongeacht herkomst of huidskleur. Al zin gekregen om mee te smeren met de lokale bevolking en wil je niet te laat te komen voor het grote feest? Dan heb je geluk, slechts één op de vijf vluchten loopt vertraging op in Trinidad en Tobago, waardoor je niets van het spektakel hoeft te missen.
  2. Bij Denemarken denk je wellicht niet meteen aan carnaval. Toch vind je er naast de geweldige natuur een aantal bijzondere tradities die perfect zijn voor een gezinsuitje. Ideaal voor de planning is ook nog eens dat 87% van de vluchten punctueel is, zodat je niets hoeft te missen. Ook in Denemarken is het groot feest tijdens Carnaval. Kinderen verkleden zich en gaan langs de deuren voor snoep, wat iets wegheeft van ons Sint-Maartens feest. Het echte feest begint pas als de kinderen beginnen aan de Pinata (die wederom gevuld is met snoepgoed). Het kind dat de Pinata als eerste opent wint niet alleen veel lekkers, maar krijgt ook nog eens de naam ‘Cat Queen’. Gaat het openen van de Pinata wat trager en eindig je als laatste? Dan krijgt het kind de naam ‘Cat King’.
  3. Sneeuw in Paraguay? Ja, tijdens carnaval lijkt het alsof de hele carnavalsstad ‘Encarnacion’ wit geworden is. Met meer dan 12.000 feestvierders is de zelfbenoemde carnavalsstad met haar Sambadrome een spektakel opzicht. Maar wees gewaarschuwd, kom je kijken zonder zelf ‘sneeuwwit’ te zijn?! Dan kun je een emmer met scheerschuim, witte verf of nepsneeuwspuitbussen verwachten.
  4. Panama is hot. Carnaval in Panama brengt je verkoeling wanneer jij dat nodig hebt. Er naartoe vliegen is eenvoudig en met slechts 10% vertragingen verspreid over de Panamese luchthavens ben je er zo. Vergeet je bikini of zwembroek niet, aangezien de tropische temperaturen vragen om afkoeling tijdens het grote feest. Niemand ontkomt aan de koele waterstroom (La mojadera) die de watertrucks op de menigte spuiten. Het is een groot feest, met waterpistolen, emmers vol met ijs en uiteraard zang, dans en ijskoude cervezas.
  5. Dat je in Spanje van de zon kunt genieten is algemeen bekend. Maar dat Spanje de carnavalstradities naar Latijns-Amerika gebracht heeft en daardoor al eeuwen Carnaval viert met een groot feest is minder bekend. In verschillende steden in Spanje wordt carnaval gevierd met optochten en bijzondere, uitgedoste kostuums. Zo verwelkomt de kleine kuststad Sitges jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers. Dat sommige dingen in Spanje tijd kosten wist je hoogstwaarschijnlijk ook al, toch zijn de vliegvelden in Spanje gemiddeld 77% punctueel waardoor je geen optocht hoeft te missen en slechts op een paar uurtjes vliegen kunt genieten van een fantastisch en zonnig carnaval.

Ken jij je rechten bij vertragingen?
Ondanks de stiptheid van vliegvelden kan er helaas altijd een verstoring voorkomen. Vertraagde of geannuleerde vluchten of zelf een instapweigering kunnen je vakantie flink verpesten. Bij verschillende omstandigheden hebben passagiers recht op een financiële compensatie van maximaal 600 euro per persoon. De voorwaarden hiervoor zijn onder andere dat de luchthaven van vertrek binnen de EU moet zijn, of dat de luchtvaartmaatschappij in de EU gevestigd moet zijn en in de EU moet landen. Bovendien moet de reden voor de vertraging van de vlucht worden veroorzaakt door de luchtvaartmaatschappij. Compensatie kan binnen drie jaar na de verstoorde vlucht worden geclaimd.

Situaties die worden beschouwd als ‘buitengewone omstandigheden’ zoals storm of medische noodgevallen, houden in dat de uitgevoerde luchtvaartmaatschappij is vrijgesteld van de verplichting om passagiers te compenseren. Met andere woorden, ‘buitengewone omstandigheden’ komen niet in aanmerking voor een financiële compensatie.

Met de beveiligde app van AirHelp kunnen getroffen passagiers de vlucht controleren, dit kan zelfs al op het vliegveld. De app analyseert of een vluchtprobleem in aanmerking komt voor compensatie en registreert vervolgens binnen enkele seconden een claim. De AirHelp-app is gratis en is beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.