VPRO bouwt nieuw netwerk om kijkers te voorzien van innovatieve content

20 maart 2020
Juniper Networks

Juniper Networks, leverancier van veilige, door AI aangestuurde netwerken, maakt vandaag bekend dat de VPRO oplossingen van Juniper heeft ingezet voor het moderniseren van zijn datacenternetwerk. Dit was nodig om ondersteuning te bieden voor het intensieve videoverkeer binnen de netwerkinfrastructuur die de VPRO met twee andere publieke omroepen deelt.

VPRO gebruikte de switches uit de QFX-serie en Ethernet-switches uit de EX-serie van Juniper om een datacenter netwerk in te richten dat contentredacteuren, producers en stafleden een optimale netwerkervaring kan bieden tijdens de ontwikkeling van content, zoals documentaires die tot denken aanzetten. Omdat de interesse van het publiek in het eigenzinnige perspectief van de VPRO internationale vormen heeft aangenomen, had de omroep behoefte aan een krachtiger IT-infrastructuur. Dit was nodig ter ondersteuning van de redactie- en productieteams die content creëren voor websites, apps, televisie, radio, live evenementen en printmedia. Het team van de VPRO moest daarnaast voorzien in de technologische behoeften van twee partneromroepen: de publieke omroepen NTR en BNNVARA.

De technologische oplossing biedt diverse operationele voordelen, zoals snellere diensten dankzij een geautomatiseerde, programmeerbare netwerkarchitectuur. De productieomgeving van de VPRO biedt ondersteuning voor applicaties die dagelijks honderden gigabits per seconde aan ongecomprimeerde video overdragen. Daarnaast beschikt VPRO nu over een verbeterde flexibiliteit en eenvoud om tegemoet te komen aan de extreem hoge eisen die aan een omroepomgeving worden gesteld. Dit geldt voor diensten in alle soorten en maten van de VPRO, NTR en BNNVARA, zoals videoproductie in de cloud, de weergave van video, post-productie, uitzendingen en uplinkverbindingen.

De nieuwe netwerkinfrastructuur resulteert daarnaast in een kortere time-to-market voor omzetgenererende nieuwe content dankzij geautomatiseerde systemen en processen. Ook biedt de geautomatiseerde, programeerbare architectuur snellere probleemoplossing en geoptimaliseerde, consistente netwerkprestaties dankzij een gestroomlijnde applicatie-infrastructuur. Dit zorgt voor een ingrijpend verbeterde gebruikservaring. Dankzij centralisatie en minder fysieke hardware op locatie realiseert VPRO bovendien een 17 procent hogere return on investment.

m dit te bereiken implementeerde de VPRO de volgende oplossingen van Juniper:

  • De Juniper Networks® QFX5110-switch dient als leaf & spine-voorziening. De 10/40/100GbE QFX5110-switch is geoptimaliseerd voor krachtige prestaties en dichtheid in een veeleisende datacenteromgeving. Het nieuwe datacenternetwerk van de VPRO is ingericht op schaalbaarheid, beheerbaarheid en duurzaamheid.
  • Een EVPN/VXLAN-architectuur die ondersteuning biedt voor efficiënte Layer 2/Layer 3-netwerkconnectiviteit. Doordat de VPRO, BNNVARA en NTR de infrastructuur delen, moest het datacenternetwerk ondersteuning bieden voor multi-tenancy, maar met behoud van flexibiliteit. Dankzij de EVPN/VXLAN-architectuur is de VPRO in staat om de netwerkscheiding tussen de drie omroepen in stand te houden. De omroep kan hiermee ook zijn Layer 2-netwerken uitbreiden naar andere delen van de organisatie met het oog op disaster recovery.

 Valentijn Flik, lead architect bij de VPRO, stelt dat het bewerken, opslaan en overdragen van HD-video een zware wissel op het netwerk trekt. “Met het oog op de groeiende omvang van audio- en videobestanden hadden we meer bandbreedte nodig om ondersteuning te kunnen bieden voor onze dagelijkse activiteiten. De capaciteit van het krachtige, door de technologie van Juniper ondersteunde datacenternetwerk kan eenvoudig worden opgeschaald. Daarmee kunnen we ondersteuning bieden voor zowel de doelstellingen van de drie publieke omroepen als het werk van de sales- en marketingafdeling, financiële afdeling, HR-afdeling en juridische afdeling.”

Steven Blees, enterprise lead Benelux bij Juniper Networks, vertelt: “Nederlandse mediabedrijven omarmen cloud-toepassingen voor communicatie, samenwerking, bestandsuitwisseling en gegevensopslag in een tijd waarin de omroepsector ongekend populair is en de concurrentie moordend. VPRO is een schoolvoorbeeld van een organisatie die zich realiseert dat zijn netwerk in dit klimaat voor onderscheidend vermogen kan zorgen en daarom een nieuw netwerk inricht dat klaar is voor de cloud en ontwikkeld met het oog op eenvoud en stabiliteit om bij te dragen aan een verbeterde gebruikservaring.”

Aanvullende informatie: