Technology

Gezocht: digitale schoonmaker

Digitalisering is fijn. Totdat het je teveel wordt. En dat moment was voor mij aangebroken. Je kent het misschien wel: tijd verspillen aan het vinden van bestanden of geen toegang hebben tot bestanden die op een andere computer of apparaat staan opgeslagen. Irritant toch?

Cijfers en verwachtingen van industrie-analisten worden met grote regelmaat naar boven bijgesteld, maar een recente indicatie van IDC leert ons dat we in 2020 met z’n allen zo’n 44 zettabytes, ruwweg 44 miljard terabytes zullen hebben opgeslagen. En zet dat af tegen 8 miljard mensen, betekent dat simpelweg dat we – inclusief babies, hoogbejaarden en andere bevolkingsgroepen die waarschijnlijk weinig tot geen data zullen bezitten – meer dan 5,5TB harde schijven per persoon moeten managen.

Dat de IT-industrie z’n uiterste best doet om de grote, groeiende hoeveelheden data in goede banen te leiden, kunnen we overal lezen en horen we van vakjournalisten, bloggers en klanten.

Data beheren als consument

Waar naar mijn mening nog niet zoveel aandacht voor is, is hoe ik als consument m’n data goed kan beheren. Want de uitdagingen die IT-leveranciers te lijf gaan voor bedrijven, zijn vaak niet geschikt of beschikbaar voor particulieren.

Persoonlijk zou ik het prettig vinden als er zoiets zou bestaan als een digitale schoonmaker. Fijn als het een persoon is met een naam en een gezicht, maar een virtuele schoonmaker is ook prima. Iemand die naast het digitaal netjes houden van m’n bestanden ook tips kan geven hoe ik het meeste haal uit m’n persoonlijke digitale huishouden. Want met al die nieuwe technologieën zal het creëren, beheren en gebruiken van onze digital assets alleen nog maar complexer worden.

Voor een nieuwe iPhone ga ik niet meer in de rij staan, maar voor een digitale schoonmaker zeker wel. Mocht iemand er al eentje hebben, geef zijn/haar contactgegevens alsjeblieft aan me door!

P.S. en als je – net als ik – nog geen digitale schoonmaker hebt gevonden, dan heb je misschien iets aan deze 4 tips om zelf wat orde in de digitale chaos te scheppen. Lees m’n blog op 42bis.