Technology

Als een bom

Kernenergie moet niet worden uitgesloten als het gaat om de stroomvoorziening van datacenters, stelde Michiel Steltman van DI-NL deze week in een interview in het Financieele Dagblad. Het nieuws werd breed opgepakt en het PZC meldde dat ‘de Internetsector kernenergie omarmt’.

Vooraan staat dat het een gewaagde uitspraak is in het huidige tijdsgewricht, waarin de anti-kernlobby aan de winnende hand lijkt. De directeur van de belangengroep voor de Nederlandse internetsector zegt overigens niet dat kernenergie gebruikt moet worden voor energievoorziening van onze digitale infrastructuur. De borging van de energievoorziening staat centraal in het streven om de derde mainport tot een groot succes te maken. Daarbij moeten alle opties worden opengehouden. Internet is immers ‘too big to fail’. Maar is dat ook zo? Ik denk regelmatig aan de slotscene van cultfilm Escape from Los Angeles, waarin Snake Plissken met een kill switch wereldwijd alle electriciteit uitschakelt. Het vervolg is nog niet in de maak…

Niet lullen, maar poetsen

Het Europese Voorzitterschap biedt Nederland een kans om haar ‘assets’ wereldwijd onder de aandacht te brengen. We hebben een fantastische infrastructuur, een ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit en we liggen internationaal behoorlijk goed. Met zijn uitlatingen biedt Steltman vertrouwen aan de conglomeraten van de digitale tijd. Hij zegt in feite: “Kom naar ons toe en maak je geen zorgen. Wij waken over jullie belangen.” Dat zijn uitspraak tegen de publieke opinie ingaat, is ondergeschikt. Een gezonde economische groei vraagt offers, zoveel is duidelijk. Uiteindelijk moeten er keuzes gemaakt worden. Wat als we die keuzes nu eens als volgt formuleren: wilt u liever een AZC in de oude kazerne – of een kerncentrale in uw tuin? Een windmolenpark voor de kust – of nucleaire energie in de duinen? Ik ben nu al benieuwd wat deze opties doen met de huidige publieke standpunten en verheug me op de inspraakavonden in het gemeentehuis.