Technology

Automatiseren is niet meer alleen voor IT-managers

Digitalisering is al lang niet meer alleen voor bedrijven. Met de komst van smartphones en tablets is ons persoonlijk leven voorgoed veranderd. Zelfs de knoppen op apparaten hebben plaats gemaakt voor touch-screens en touchless-bewegingsensoren.

Digitale explosie

Op Telecompaper las ik pas nog dat het gebruik van 4G het afgelopen jaar is verdrievoudigd en dat wij, Nederlandse smartphonebezitters gemiddeld 20 apps installeren. Het heeft er dus alle schijn van dat digitalisering in ons dagelijks leven steeds omvangrijker aan het worden is. Dat doen we allemaal zelf. En dus zullen we steeds meer handelingen digitaal uitvoeren.

Digitale actie

Ik vraag me weleens af hoeveel digitale acties ik per dag doe. Op m’n eerste telefoon – een heuze Nokia 6210 uit 1997 zonder internet maar met het razend populaire spelletje Snake – bleven de digitale verrichtingen beperkt tot het versturen van een paar smsjes per dag en het afhandelen van enkele telefoontjes. Tegenwoordig zoek ik, sla ik op, fotografeer ik, schrijf ik, noteer ik en lees ik naar hartenlust op m’n smartphone en tablet. Volgens een recent onderzoek pakken we dagelijks maar liefst 85 keer onze telefoon erbij.

Alhoewel het fijn is dat we ons tot enkele apparaten kunnen beperken om een dag functioneel door te komen, begint het aantal handelingen per apparaat toch wel behoorlijk uit de hand te lopen. Bij mij in ieder geval. De oplossing ligt voor de hand: automatiseren. Dat doet het bedrijfsleven ook continu als het aantal kliks, handelingen en checks terug moet worden gebracht en efficiëntie en effectiviteit verhoogd moeten worden. IT-automatisering, dus.

Automatisering voor iedereen

Gelukkig hebben ontwikkelaars en leveranciers vroegtijdig ingezien dat digitalisering ook om gebruiksgemak gaat. En dus kijken zij continu naar handelingen, veelal terugkerende series van acties, die eenvoudiger en vaak geautomatiseerd kunnen worden. Neem bijvoorbeeld de vliegtuigmodus op je smartphone: die schakelt met 1 swipe je Wi-Fi-, bluetooth- en GSM-signaal uit.

Iedereen die het belangrijk vindt om leuke en nuttige dingen met zijn of haar tijd te doen (naast het 85 keer pakken van je telefoon) doet er goed aan te kijken naar het automatiseren van digitale handelingen. Of het nu het gaat om het automatisch uitdoen van de lichten thuis als je de deur ’s ochtends achter je dichttrekt of het aanzetten van de verwarming als je binnen een paar kilometer van je huis bent: iedereen kan hier voordeel uit halen. Zoals de Belastingdienst zou zeggen: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!

Wil je meer lezen over hoe je je digitale leven kan automatiseren, lees m’n blog op 42bis http://www.42bis.nl/2015/10/zo-automatiseer-digitale-leven/