En Serio

4 obstakels als je crypto op de balans wilt zetten

Als tech PR- en contentmarketingbureau hebben we bovenmatige interesse in technologie. In 2014 wonnen we onze eerste pitch bij een Internationaal crypto-platform en daarna volgden er regelmatig meer klanten en projecten, waaronder die van Coingarden, waarbij blockchain en cryptovaluta een belangrijke rol speelden.

Uit nieuwsgierigheid startten we in maart dit jaar een experiment: we wilden kijken hoe het is om als kleine organisatie crypto op de balans te zetten. Daarbij ga ik ervan uit dat kleine ondernemingen kiezen om dit zelf te willen doen en niet beheerd of over-the-counter (OTC), zoals institutionele of grote beleggers.

Is het zo makkelijk als het openen van een bankrekening? Welke verrassingen kom je als Nederlands bedrijf tegen?

In deze blog deel ik onze ervaringen en vertel ik welke obstakels we tegenkwamen. Lees snel verder als je wilt weten met welke 4 zaken jij rekening moet houden wanneer je zakelijk zelf cryptocurrencies wilt kopen en vasthouden.

Disclaimer: deze tekst is geen financieel advies en het is niet mijn bedoeling om andere bedrijven aan te moedigen om in cryptocurrencies te investeren.

De Tesla’s van de wereld doen het al

Tesla, Square en MicroStrategy zijn misschien wel de bekendste organisaties die crypto op hun balans hebben. Dit zijn voorbeelden van een groeiend aantal beursgenoteerde bedrijven die ervoor kiezen om bitcoin te kopen en vast te houden. Die grote organisaties zijn verplicht om cash reserves aan te houden en zetten cryptovaluta in als hedge tegen inflatie.

Doneren aan goede doelen en het realiseren van dromen

Ik noemde het al eerder: het begon met een flinke dosis nieuwsgierigheid. We wilden echt ervaren hoe toegankelijk de cryptomarkt op dit moment is voor kleine bedrijven. Als extra motivatie stelde ik drie doelen vast die we met eventuele waardestijgingen van de crypto op onze balans wilden bereiken:

 • Doneren aan goede doelen en/of investeren in duurzame projecten
 • Dromen realiseren van collega’s
 • Voorkomen van het betalen van negatieve rente en/of de kosten van extra bankrekeningen (om negatieve rente te omzeilen)

First things first: overleg met je boekhouder

Cryptocurrencies zijn relatief nieuw en ik kan me voorstellen dat niet alle boekhouders hier – in een zakelijke context – mee te maken hebben gehad. Om er zeker van te zijn dat onze boekhouder hierin kon ondersteunen, heb ik het plan met ze besproken. De belangrijkste vragen die ik had:

 • Is het mogelijk/legaal om dit als Nederlands bedrijf te doen?
 • Hoe wordt crypto fiscaal gezien en welke belasting is hierop van toepassing?
 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de cryptovaluta op een goede manier in de boekhouding kan worden verwerkt?

Gelukkig kregen wij direct de volledige support van onze boekhouder, maar dit is denk ik niet vanzelfsprekend. Als je er met jouw boekhouder niet helemaal uitkomt, schakel dan een specialist die wel ervaring met en kennis over crypto heeft.

Obstakel #1: Een zakelijk account aanmaken bij een Nederlands cryptoplatform lukt niet

De tweede stap in het proces was de zoektocht naar een cryptoplatform waar we Euro’s konden omzetten naar cryptocurrencies (Bitcoin in ons geval). We hadden een aantal wensen waar het platform aan moest voldoen:

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Duidelijk transactieoverzicht wat als basis kan dienen voor de boekhoudkundige rapportage
 • Mogelijkheid om iDEAL betalingen te doen om snel en goedkoop geld in en uit te boeken

Omdat ik privé al een aantal accounts had bij Nederlandse cryptoplatformen, probeerde ik eerst bij deze partijen een bedrijfsaccount aan te maken. Op de meeste website van deze aanbieders staat beperkt of geen informatie over zakelijke accounts. Pogingen om met onze zakelijke bankrekening via iDEAL betalingen geld in te boeken liepen op niets uit. De transacties werden zonder opgaaf van reden geannuleerd. Ik zocht contact op met de klantenservice en kreeg bij verschillende Nederlandse aanbieders te horen ‘het is niet toegestaan om een zakelijke bankrekening te koppelen.’

“Het is niet toegestaan om een zakelijke bankrekening te koppelen aan Nederlandse cryptoplatformen”

Een ander type aanbieder op de Nederlandse markt is bijvoorbeeld AMDAX. Dit is een partij die, naar eigen zeggen, er is ‘voor de serieuze cryptobelegger’. Dit betekent praktisch gezien dat ze een minimale inleg hanteren van €25.000, wat vermoedelijk een bedrag is wat voor veel kleine ondernemingen (1-50 medewerkers) een obstakel kan zijn.

Obstakel #2: Een zakelijk account aanmaken bij een Internationaal cryptoplatform is mogelijk, maar lange aanmeldingsprocedure

Gezien de regels voor Nederlandse aanbieders het onmogelijk maken om een zakelijk cryptorekening te openen, vervolgde ik mijn zoektocht buiten Nederland. Ook grote Internationale partijen hebben maar beperkt informatie op hun website over de mogelijkheden voor bedrijven die cryptocurrencies willen kopen en vasthouden.

Ik startte de registratie bij meerdere Internationale platformen. Bij het invullen van de eerste batch bedrijfsinformatie werd al snel duidelijk dat het weken kon duren voordat op de aanvraag terug zou worden gekomen. Behoorlijk lang vergeleken met het aanvragen van een zakelijke bankrekening, wat normaliter enkele werkdagen in beslag neemt.

“Het werd als snel duidelijk dat de registratieaanvraag weken kon gaan duren”

Obstakel #3: Onduidelijke processen en slechte communicatie vanuit Internationale aanbieders

Naast de lange doorlooptijd van de aanvraag – die in verschillende fases verliep – viel het op dat de processen ook voor interne medewerkers niet duidelijk waren. Daardoor was de communicatie ronduit slecht en varieerden reactietijden van enkele dagen tot enkele weken.

Dit is mogelijk een teken van de onvolwassenheid van de cryptomarkt in combinatie met de populariteit van crypto en daardoor de druk op de klantenservice van aanbieders. Ik verwacht dat dit met de tijd verbetert. Bedrijven die zich gaan aanmelden bij Internationale cryptoplatformen adviseer ik: wees geduldig.

Obstakel #4: Aanleveren van een flinke hoeveelheid Engelstalige documentatie

Wat tijdens het aanmeldproces verder opviel, was de enorme hoeveelheid bedrijfsdocumentatie die moest worden aangeleverd. Hieronder een lijstje van een aantal van deze documenten, die klein bedrijven vermoedelijk niet per se altijd hebben (via KvK of de notaris):

 • Ownership Structure
 • Register of Directors
 • Letter of Authorisation
 • Register of Shareholders

Alle documentatie moest in het Engels worden aangeleverd. Dit was geen probleem voor bovenstaande documenten. Echter, de notariële oprichtingsstatuten moesten ook Engelstalig zijn en daarom moesten we de oprichtingsakte laten vertalen door een beëdigd vertaler.

Collega-ondernemers: houd rekening met extra tijd en kosten voor de beëdigde vertaling. Door de forse lengte van een oprichtingsakte kan dit flink oplopen.

“We moesten de oprichtingsakte laten vertalen door een beëdigd vertaler”

Na ruim een half jaar staat crypto eindelijk bij ons op de balans

Er zat 7 maanden tussen de eerste aanvraag voor een zakelijke rekening bij een Nederlands cryptoplatform en de acceptatie bij een Internationale aanbieder. Een moeizaam proces, waarbij zichtbaar werd dat de cryptomarkt nog in de kinderschoenen staat. Ik verwacht dat binnen over een paar jaar de meeste obstakels die wij zijn tegengekomen grotendeels zijn opgelost.

Kunnen kleine ondernemingen een rol spelen in de (zakelijke) adoptie van crypto?

Volgens het CBS waren er in het derde kwartaal van 2021 in Nederland bijna 2 miljoen kleinbedrijven; organisaties tot 50 medewerkers. Daar zitten een heleboel freelancers tussen, maar ook bedrijven die al een flinke omvang – qua omzet en winst – hebben.

Stel je voor dat iedere kleine onderneming in Nederland €1.000 aan crypto op de balans heeft staan? Dat zou betekenen dat de Nederlandse kleinzakelijke markt €1 miljard aan crypto bezit. En wat als niet alleen kleine Nederlandse ondernemingen deze stap maken, maar ook andere landen met een bruto nationaal product dat hoger is dan dat van Nederland?

Bovenstaande berekening is uiteraard kort door de bocht en hypothetisch. Dat een instroom van een grote groep kleinzakelijke gebruikers een positief effect zal hebben op de wereldwijde adoptie van crypto en bij kan dragen aan de stabiliteit van cryptovaluta, lijkt me duidelijk.

Of kleine ondernemingen daadwerkelijk massaal zullen toetreden tot de cryptomarkt zal deels afhangen van hoe makkelijk het in de toekomst zal zijn om de stap te maken. Zullen aanbieders de obstakels kunnen wegnemen? En welke rol gaat wet- en regelgeving spelen in het meer of minder toegankelijk maken van de cryptomarkt?