PR

Hoe word je een tech PR pro? – deel 1

Hoe word ik zo snel mogelijk een pro in tech PR en, belangrijker nog, hoe blijf ik op snelheid om de hectische PR wereld bij te blijven?

In december 2014 begon ik als junior bij tech PR bureau En Serio. Met Eric, Marlies en Emile als mijn ervaren leermeesters (en juf) sta ik aan de voet van een nieuwe carrière. Hoe word ik zo snel mogelijk een pro in tech PR en, belangrijker nog, hoe blijf ik op snelheid om de hectische PR wereld bij te blijven?

Weten wat je later wil worden is 1. Weten welke studie je daarvoor moet kiezen is 2. Het uiteindelijk vinden van de perfecte baan is 3. En misschien wel de belangrijkste stap – stap 4 – is om uit te groeien tot een vakinhoudelijke expert. Niets is zo eenvoudig als het lijkt, maar na een lange zoektocht heb ik het gevonden. Als Junior Account Executive bij En Serio ben ik begonnen aan een stoomcursus tech PR. Hoe ben ik hier gekomen en hoe dan verder?

Van mijn hobby mijn beroep maken

Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste studie. Mode, bouwkunde, interior design, marketing, communicatie, het kwam allemaal voorbij. Als 17jarige puber-af koos ik daarom voor een “lekkere brede studie”, namelijk Commerciële Economie. Na 5 jaar studeren werd het tijd voor de volgende stap. Wat gaan we doen? Kleine sabbatical, even goed mijn hoofd leegmaken en nadenken over het vervolg? Beginnen aan het serieuze leven en direct gaan solliciteren? Of misschien doorstuderen? Punt drie viel gelijk al af. Niet omdat ik studeren stom vond, maar ik wilde praktisch bezig zijn. Leren door te doen en te ervaren. Ik besloot om de combinatie op te zoeken tussen werk en plezier. Oftewel, ik maakte van mijn hobby mijn beroep en werd skilerares in Oostenrijk. Hier heb ik een aantal dingen over mijzelf geleerd, namelijk dat ik verantwoordelijk, creatief en communicatief ben, van schrijven houd en mijn ervaringen graag deel.

Na twee seizoenen zelfverrijking, wist ik dan ook wat ik wilde; een beroep waarin ik mijn creativiteit kwijt kon, mijn interesses delen, mijn schrijfkwaliteiten verbeteren en vooral veel kon leren. Met een kleine tussenstap in Online marketing, ben ik uitgekomen bij PR, en wel tech PR. De perfecte combinatie tussen schrijven, delen, creativiteit en techniek en IT. Gezien mijn bijnaam ‘technische Marieke’, was dit voor mij de uitgelezen kans om een sprong in het diepe te wagen en een maand later zat ik achter mijn nieuwe bureau in het mooiste kantoor van Amsterdam Zuidoost. Tech PR, waar gaan we beginnen? Hóé moet ik beginnen? Gaan het fixen van huis-tuin-en-keuken-klusjes mij echt helpen in mijn bootcamp tot tech PR pro? Leren door te doen en te ervaren, dat is wat ik wil en nu ga ik ervoor! Stap 1, 2 en 3 voltooid, door naar stap 4…