Technology

Slimmer klok kijken

Het zal de meesten niet ontgaan zijn. Mensen EN apparaten worden steeds slimmer. Wat een vooruitgang was het toen onze mobiele telefoons in 1996 plotsklaps de titel ‘smart’ kregen.

Dat Apple niet de eerste was maar wel de meest succesvolle leverancier is, is overduidelijk. Een belangrijk ingrediënt van het succes is de manier waarop Apple de wereld vertelde waarom de slimme telefoon zo’n fantastische vooruitgang is.

Overal smartwatches

Vorige maand liep ik rond op Mobile World Congress in Barcelona, waar de volgende golf slimmigheden te zien was. Opvallend was de hoeveelheid smartwatches op de beurs. Veel bestaande leveranciers van consumententechnologie zijn in dit marktsegment gesprongen, zoals LG, Sony en Huawei. Een enkeling daar gelaten, zien de meeste smartwatches er uit als piepkleine computers die om je pols gedragen kunnen worden. Met een bescheiden eigen verzameling horloges thuis (en ik denk zo velen met mij) is het ontwerp van een horloge een belangrijke reden om een nieuwe te kopen. En dat is precies waar het wat mij betreft bij deze nieuwe categorie slimme horloges aan ontbreekt.

‘Dom’ klok kijken

Het moge duidelijk zijn: geen smartwatch voor mij als het ten koste gaat van de schoonheid van het voorwerp aan mijn pols. Voorlopig bevalt het nog prima om ‘dom’ klok te kijken met primitieve wijzers en ouderwets getik.

Toch was ik als gadgetliefhebber en Apple-fan benieuwd naar de Apple Watch. Ik was niet zo zeer nieuwsgierig naar het ontwerp – want die was al uitgelekt en weinig verrassend – maar ik was vooral geïnteresseerd naar het verhaal waarmee Apple opnieuw een poging zou wagen om een marktsegment te veroveren. Zowel met mijn tech pr-pet als consumentenhoedje op, keek ik naar de persconferentie. Met welke ‘why’ zou Apple komen en zou het bedrijf uit Cupertino me aan het twijfelen brengen?

Op 42bis schreef ik een blog over de storytelling-strategie van Apple tijdens de lancering van hun smartwatch. Maar, beste lezer, wat vond jij van de presentatie? En zie ik jou binnenkort met slim horloge of blijf je voorlopig bij een gewone?