Technology

Geen open deuren op Openstack Conference

Het is weer evenementenseizoen. Elk zichzelf respecterend bedrijf organiseert een bijeenkomst of neemt eraan deel. Wat me in het algemeen opviel aan de technologisch gedreven sessies die ik bezocht, was dat echte lokale betrokkenheid van alle stakeholders een must is om het juiste publiek te trekken. Gebeurt dat niet, dan wordt het vooral een netwerkbijeenkomst. Ook goed, maar verwacht dan niet dat er zaken gedaan worden.

Een positief voorbeeld vond ik de tweede OpenStack Benelux Conference in ’t Spant! in Bussum op 17 september. Daar was een mengeling van meer dan zakelijk verantwoordelijken en techneuten, van ‘locals’ en ‘internationals’ te vinden. Het thema OpenStack op zich vormt dan al een mooie trekpleister. Het concept heeft nog steeds een mysterieus aura en de belofte van een Cloud OS maakt nieuwsgierig, is het niet?

OpenStack Foundation

Die belofte werd wat mij betreft ook goeddeels ingelost. Na het welkomstwoord van organisator Ruud Harmsen van Fairbanks, beklom Monty Taylor het podium om als vertegenwoordiger van de Openstack Foundation een betoog te houden over de schaal en mogelijkheden van OpenStack. Monty werkt ook voor IBM, wat exemplarisch is voor de manier waarop de gevestigde IT-orde het principe benadert. Ook HP en Dell – en de rest – zijn lid van de OpenStack Foundation, omdat ze beseffen dat het verschil gemaakt gaat worden in de dienstverlening en hardware steeds meer ondergeschikt raakt. Het credo is dus ‘be there or be square’.

Dit gegeven is ook koren op de molen van usual suspects Redhat en SUSE, die opeenvolgend het podium betraden. Zij lieten mijn buzzword-hart sneller kloppen. Een paar voorbeelden: undercloud en overcloud als componenten van bimodal IT, zoals copyright protected door Gartner Inc.. Maar de vertegenwoordigers van beide grootmachten deden meer dan alleen maar de hype aanwakkeren. Zowel Erik Geensen (Red Hat) als Mark Smith (SUSE) hadden een boeiend verhaal, wat ook bleek uit de vragen vanuit het publiek. Niet dat ze ze allemaal konden beantwoorden, overigens.

Na deze keynotes heb ik me op de goedbezochte beursvloer begeven. Klant Tintri was sponsor en druk in gesprek met bezoekers. Ik hoorde achteraf dat de meeste vragen gewoon over storage gingen en niet zozeer over Openstack. Daarvoor is mogelijk nog een Openstack Benelux Conference of twee nodig…