Technology

PR stressvol? Niet met deze relax-apps!

Ik lees regelmatig dat PR een van de meeste stressvolle beroepsgroepen is. Na ruim drie jaar ervaring in het vak begrijp ik wel waar die bewering vandaan komt en ‘hectisch’ is dan ook een goed woord om mijn werk te omschrijven. Eens kijken of er apps zijn om van die hectiek te ontspannen.

Om normaal te blijven functioneren is het de truc om op een geschikte manier om te gaan met al die stress. To-do lijstjes helpen me daarbij, maar belanden helaas vaak snel weer in de prullenbak. Een gezonde levensstijl met veel beweging helpt ook. Als ik kijk naar mijn collega’s pakt iedereen dat op zijn eigen manier aan: Eric maakt zijn hoofd leeg tijdens een capoeira training, Emile slaat een balletje golf, Marieke loopt even een halve marathon en ik maak een verfrissende wandeling over de hei. Maar ja, die golfbaan en hei liggen niet om de hoek van onze werkplek. En bovendien is het tijdens de donkere wintermaanden vaak veel te donker om lekker buiten te zijn.

Snelle, simpele alternatieven: mobiele apps

Ik ben daarom op zoek gegaan naar een alternatief dat tussendoor kan, weinig tijd en geld kost en effectief is. En wat blijkt? Er bestaat een scala aan mindfulness en meditatie apps, waar ik nog helemaal niets vanaf wist. Dat wekte mijn interesse en na een paar sessies ben ik erachter dat een paar minuten stil zitten, oordopjes in en app aan, heel effectief is! Na tien minuten voel ik me een stuk frisser en meer ontspannen, alsof ik een stoelmassage heb gekregen bij de masseuse die ook in ons kantoorpand werkt. Daarom volgt hier mijn anti-stress app top drie voor alle mensen die ook wel eens als een stresskip zonder kop op kantoor rondlopen:

  1. Headspace – de absolute topper: een app waarmee je op een no-nonsense manier korte mindfulness oefeningen kunt doen. Gewoon, op je werk, aan je bureau. Het is totaal niet zweverig of moeilijk, wat voor mij toch wel een ultieme voorwaarde is. Na tien dagen uitproberen kun je ervoor kiezen om lid te worden en krijg je toegang tot honderden mindfulness oefeningen.
  1. Calm Meditation – deze app helpt beginners bij het mediteren en zorgt voor meer ontspanning. Hij is iets minder down-to-earth dan Headspace, maar geeft wel de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe lang je wilt mediteren: 2, 5, 10, 15 of 20 minuten. Ook kun je bijbehorende muziek selecteren, waardoor je – believe me – direct in de relax modus komt. Check de bijbehorende website maar eens, dan snap je wat ik bedoel.
  1. Omvana – app met een 21-dagen meditatie challenge die uitnodigt om iedere dag braaf een pauze te nemen. De website is wat aan de drukke kant, maar voordeel hiervan is dat het veel keuzes biedt. Minpunt is dat de app alleen voor iOS geschikt is.

En, voel je de ruimte en rust in je hoofd al?