IGEL introduceert eerste Linux-client met ondersteuning voor Windows Virtual Desktop

5 februari 2020
IGEL

Organisaties kunnen Windows-werkomgevingen eenvoudig naar Microsoft Azure verplaatsen

IGEL, de leverancier van een geavanceerd OS voor cloud-gebaseerde werkomgevingen, is het eerste bedrijf wereldwijd dat een Linux-client aanbiedt die is getest en goedgekeurd voor gebruik in combinatie met Windows Virtual Desktop. De client is onderdeel van een gelimiteerde preview-versie van de software developer kit (SDK) voor Microsoft RD Core.

In november 2019 onthulde Microsoft in een blog van Brad Anderson, corporate vice president voor Microsoft 365, dat het werkte aan Windows Virtual Desktop-ondersteuning voor Linux-apparatuur. Het verwees daarbij naar IGEL als “strategisch hardwarepartner”. Na een gezamenlijke ontwikkelingsslag is IGEL OS het eerste op Linux gebaseerde besturingssysteem met gevalideerde ondersteuning voor endpoints met Windows Virtual Desktop.

“Het doet IGEL een genoegen om ingebouwde ondersteuning voor Windows Virtual Desktop aan het IGEL OS toe te voegen. Dit maakt het eenvoudiger voor bedrijven om hun Windows-omgevingen in de cloud onder te brengen”, zegt Matthias Haas, chief technology officer bij IGEL. “Dit is het eerste concrete resultaat van de voor Windows Virtual Desktop geteste en goedgekeurde oplossing van IGEL. Deze ondersteuning vormt vanaf nu een vast onderdeel van ons besturingssysteem. En met elke kwartaalrelease zullen we nieuwe functies en mogelijkheden introduceren voor organisaties die hun desktopomgevingen naar Microsoft Azure migreren.”

Op 14 januari 2020 zette Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 stop. Veel organisaties staan daarmee voor de uitdaging om oudere en minder krachtige hardware geschikt te maken voor Windows 10. Met het hardwareneutrale IGEL OS kunnen zij elk 64-bits x86-apparaat transformeren tot een door Windows Virtual Desktop ondersteund cloud-endpoint. Daarbij hebben ze de mogelijkheid om Windows 10 in Azure te hosten. Apparaten met het IGEL OS kenmerken zich door eenvoud qua configuratie en beheer, minimaal verbruik van resources en een minimaal aanvalsoppervlak. Organisaties profiteren daarnaast van ingebouwde beveiliging van grootzakelijke kwaliteit en tweestapsverificatie. Het IGEL OS maakt gebruik van een verificatieproces op basis van een integrale vertrouwensketen. Deze reikt van de processor of UEFI tot de Windows Virtual Desktop-services in Azure. Het IGEL OS is daarmee optimaal bestand tegen manipulatie, virussen en andere vormen van malware.

“Het op Linux gebaseerde OS van IGEL en Windows Virtual Desktop vormen een ideale combinatie voor organisaties die behoefte hebben aan gebruiksvriendelijke, dynamisch schaalbare, centraal beheerde en kostenefficiënte eindgebruikersautomatisering”, zegt Scott Manchester, group program manager Windows Virtual Desktop & Remote Desktop Services bij Microsoft.

“Desktopomgevingen maken een ingrijpende transformatie door als gevolg van de opkomst van Desktop-as-a-Service (DaaS)-oplossingen. Windows Virtual Desktop verandert luidt dat het vlak een nieuwe fase in met vereenvoudigd beheer, een multi-sessie Windows 10-ervaring en ingebouwde beveiliging en compliance”, zegt Mark Bowker, senior analyst van de Enterprise Strategy Group. “Door het combineren van DaaS met het IGEL OS kunnen organisaties nog een stap verder gaan. Op die manier kunnen zij de levensduur van bestaande hardware verlengen, de beheerkosten- en tijd reduceren en extra beveiligingslagen aan endpoints toevoegen. Het IGEL OS biedt hen daarmee alles wat ze nodig hebben om de productiviteit van eindgebruikers te bevorderen.”

IGEL zal demonstraties verzorgen van de combinatie van apparatuur met IGEL OS en Windows Virtual Desktop tijdens DISRUPT 2020, het Cloud Workspaces Forum. Dit evenement vindt van 4 t/m 6 februari plaats in München. Vooraanstaande branche-experts van onder meer Microsoft, Citrix, VMware en Gartner zullen presentaties verzorgen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via https://disrupteuc.com/.

Lees voor meer informatie de solution brief “Windows Virtual Desktop and IGEL OS: Secure, Efficient, Productive Cloud Desktops are Here!” en het overzicht met tips “Top Reasons IGEL OS is Best for Windows Virtual Desktop (WVD)”.