SAS en uqudo en iLabs Technologies werken samen aan OpenGate voor contactloos en veilig reizen

4 juni 2020
SAS

SAS gaat met uqudo en iLabs Technologies samenwerken aan de verdere ontwikkeling van het OpenGate-platform om passagiersstromen op luchthavens en vliegtuigen veilig en efficiënt te laten verlopen. OpenGate is door uqudo en iLabs Technologies ontwikkeld tijdens de #EUvsVirus Hackathon, georganiseerd door de Europese Commissie. SAS stelt experts en technologie voor data analytics beschikbaar en ondersteunt het project bij de voltooiing van het platform.

OpenGate, gebaseerd op open source technologie en open standaarden, biedt een contactloze, geautomatiseerde reisoplossing op basis van een betrouwbaar platform en technische oplossing die voorziet in een betrouwbare uitwisseling van persoonlijke gegevens tussen mensen, apparaten, gezondheidsorganisaties en grenscontroles. Mensen houden de controle over en het eigendom van hun persoonlijke gegevens in een systeem dat inclusiviteit, openheid, dataprivacy, datasoevereiniteit en databeveiliging ondersteunt.

Het doel van OpenGate is om reizigers het vertrouwen in het vliegen terug te geven, zonder dat dit ten koste gaat van hun vertrouwen in de veiligheid en privacy van gevoelige persoonlijke informatie over gezondheid en locatiegegevens. Via een API en een SDK kan het platform geïntegreerd worden met programma’s als ‘Known Traveler Digital Identity’ (KTDI) van het World Economic Forum en ‘One ID’ van IATA en het ID4D-initiatief van de Wereldbank

Om contactloos en biometrisch ‘onboarding’ mogelijk te maken, gaat SAS het OpenGate project ondersteunen op het gebied van advanced analytics, AI, model management en machine learning en daarnaast operationele ondersteuning bieden bij het opschalen van het platform.

Voor SAS is het partnership een logische uitbreiding op lopende initiatieven en projecten die het heeft op het gebied van COVID-19, zoals het internationale responseteam, het COVID-19 dashboard en diverse samenwerkingsverbanden met publieke en private organisaties. Tevens sluit dit goed aan bij de werkwijze van het D[N]A Lab-initiatief, geïnitieerd en ondersteund door SAS. Het SAS-initiatief D[N]A Lab dient als een open innovatieplatform en ecosysteem voor bedrijven en ondernemers.

Arthur de Crook, Director D[N]A Lab bij SAS, vertelt: “Met de inzet van onze mensen, software, kennis en ervaring, ons netwerk en bovenal onze nieuwsgierigheid en passie, kunnen we dit geweldige, uitdagende en zeer relevante project perfect ondersteunen”.

Harm Jan Arendshorst, uqudo Chief Strategy Officer en oprichter van iLabs, zegt over de samenwerking met SAS: “OpenGate is een van de top 30 meest impactvolle winnaars van de EUvsVirus Hackathon! We streven ernaar om het luchtruim weer te openen en levens te redden. SAS biedt de go-to-market versnelling, geavanceerde analytics & AI oplossingen en scale-up support die we nodig hebben! Samen met FRAport Griekenland voor de ‘proof of concept’ en Mastercard Strategic Growth “Inclusive ID” technologie vechten we tegen het coronavirus en willen we biometrisch en contactloos reizen voor iedereen mogelijk maken!”

Naast SAS werken uqudo en iLabs Technologies met nog een aantal partners samen aan OpenGate, waaronder Tech5 voor biometrische authenticatie en verificatie.

Over SAS
SAS is marktleider in analytics. Door middel van innovatieve software en dienstverlening, helpt en inspireert SAS klanten over de hele wereld om data om te zetten in inzichten. SAS biedt u The POWER TO KNOW®.

Over uqudo
uqudo is een specialist in digitale identiteiten diensten en is gevestigd in Manchester in het Verenigd Koninkrijk met vestigingen in Dubai, Saudi-Arabië en Thailand. uqudo is gepassioneerd over het creëren van een inclusieve samenleving en het wegnemen van de barrières om financiele inclusiviteit, toegang tot digitale diensten en data mogelijk te maken. Wij geloven dat alle levens evenveel waarde hebben en we gebruiken al onze middelen en ervaring om ongelijkheid te verminderen. uqudo heeft de mogelijkheid om high impact programma’s succesvol te maken en de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN te versnellen. Het managementteam bestaat uit gerenommeerde strategen en specialisten voor identiteitsbeheer met projecten variërend van een digitaal nationaal ID-programma tot ‘onboarding’ en identiteitsmanagement voor financiële, telecom and overige sectoren.

Over iLabs Technologies
iLabs Technologies is een Nederlandse startup met als missie het bouwen van een betrouwbaar internet voor iedereen en voor het welzijn van alle mensen en onze planeet.
De focus ligt op het creëren van internationale publiek-private samenwerkingen voor betrouwbare digitale ecosystemen gericht op inclusiviteit en gelijke kansen. iLabs is actief betrokken bij de standaardisatie van veiligheid van het Internet of Things (IoT), digitale identiteiten, data commons, AI, blockchain, biometrische authenticatie in organisaties zoals ETSI, Open Identity Exchange, Alliance of Internet of Things Innovation (AIOTI), ITU, de wereldbank, GSMA en de Verenigde Naties.